Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
Буковинська поліцейська Галина Олійник - майстриня з різьблення по дереву, яка здійснила мрію дитинства та доєдналася до лав правоохоронців
Опубліковано 30 вересня 2024 року о 12:45

Вона – єдина в Чернівецькій області майстриня народного дереворізьблення, членкиня Національної спілки майстрів народного мистецтва України, а також рекордсменка, яка тричі отримувала Президентську стипендію. Про те, як наважилася кардинально змінити життя, залишивши професію педагога, та про те, як уміло поєднує своє хобі зі службою в поліції Галина розповіла в інтерв’ю. 

Галина Олійник родом з Івано-Франківщини. Після закінчення факультету іноземних мов жінка 18 років працювала учителем англійської мови в одному із закладів освіти на Буковині. Однак завжди відчувала бажання працювати в структурі, діяльність якої спрямована на захист прав і законних інтересів громадян – Національній поліції України.

Аби стати поліцейською Галина Олійник старанно працювала над підвищенням рівня знань законодавства України та своєї фізичної підготовки. Зусилля Галини виявились не даремними й тепер вона – інспекторка групи реагування Вижницького районного відділу поліції ГУНП в Чернівецькій області.

До основних службових обов’язків поліцейської входить оперативне реагування на виклики та повідомлення громадян, забезпечення публічної безпеки, охорона громадського порядку та безпеки дорожнього руху.

- Коли мої рідні дізналися про те, що я хочу вступити до лав Національної поліції України, то не повірили. Майже всі переконували мене: ти не зможеш пройти конкурсний відбір та професійне навчання. Однак, коли я подолала це нелегке випробування, всі дуже здивувались. Я боєць по життю. Завжди ставлю перед собою нову ціль і намагаюсь її досягти, докладаючи до цього максимум зусиль. Ніколи не втрачаю надії, адже якщо справді чогось прагнеш, то завжди досягнеш, - розповідає рядова поліції.

За словами Галини, навчання було нелегким, але дуже цікавим і дисциплінованим. Щодня упродовж шести місяців вона разом із колегами-поліцейськими з інших областей, детально опановували професійні знання: вивчали законодавство, відпрацьовували навички тактичної, фізичної та вогневої підготовки, відпрацьовували різні надзвичайні ситуації, які можуть виникнути під час служби, долали смугу перешкод, а також удосконалювали навички водіння службовим автомобілем.

- Переді мною стояла єдина ціль – стати гідним поліцейським, не дивлячись на те, що для мене все було абсолютно новим, адже тривалий час я працювала педагогом. Я завжди старалася бути кращою, - зазначає поліцейська.

Диплом про закінчення первинної професійної підготовки Галина отримала у День Державного прапора України, тож вважає це певним знаком. Служити та захищати – це її призначення.

Галина Олійник надзвичайно талановита та креативна особистість. Вона досконало володіє англійською мовою, чудово комунікує, а також має дуже цікаве хобі, яке часто називають «не жіночим». Жінка - майстриня-самоучка художнього дереворізьблення. Цією справою Галина почала займатися у 2006 році й за цей час вирізьбила безліч дерев’яних виробів різного типу: тарілки, рахви, хрести, булави, бунчуки, скриньки, палиці тощо.

Поліцейська розповідає, що спершу різьбити було трішки складно, адже потрібно було навчитися правильної техніки. Однак бажання та проявленні старання все ж таки дали свій результат.

- Народне мистецтво, особливо різьблення по дереву, мені подобалося завжди. Коли я вперше спробувала різьбити – відчула, що це приносить мені спокій та задоволення. Я побачила дерево з іншої сторони - воно живе і завжди випромінює позитивну енергетику, а також заспокоює душу, - ділиться різьбярка.

Твори майстрині знаходяться в українських музеях, приватних колекціях, виставках у різних куточках держави та світу, а деякі з них Галина передає на аукціони, спрямовані на підтримку Збройних Сил України.

У 2008 році Галина Олійник встановила Національний рекорд – вирізьбила з дерева найбільшу в Україні булаву, вагою 25 кілограмів. Її довжина – 2,3 метра, ширина – 55 сантиметрів. На створення виробу пішло півтора року.

Згодом поліцейська встановила ще один рекорд – створила найбільший козацький бунчук, який був символом гетьманської влади довжиною 182 см. Для бунчука потрібен був натуральний кінський волос, який майстриня разом друзями самостійно знайшли у Карпатах.

Загалом за свої унікальні художні вироби з дерева різьбярка отримала майже 200 почесних нагород та навіть встановила два Національні рекорди України. Однак ділитися, що найціннішими для неї є подяки від командування та особового складу Збройних Сил України.

Також Галина отримала три Президентські стипендії після представлення своїх виробів в Київській Національній спілці народного мистецтва України.

Серед мистецьких творів Галини є також дуже цікавий художній виріб з дерева – таріль «Богодар». Він був виготовлений на майстер-класах різьбярки та до створення цього українського художнього мистецтва долучилося дуже багато людей. У центрі виробу знаходиться давній символ збереження, щастя, мудрості та любові.

Галина має 20-річну доньку Антоніну, яка підтримує вибір матері та наслідує її справу. Ще змалечку вона ходила з мамою в майстерню, спостерігала та захоплювалася її роботою. Нині вона закінчила фаховий навчальний заклад та уміло різьбить вироби з дерева, як мати, маючи при цьому власний стиль.

- Те, що мама пішла працювати в поліцію стало для мене дуже великою несподіванкою. Із самого початку вона не говорила, що відправилась на навчання, а потім надіслала фото. Я дуже здивувалась, чому вона у поліцейській формі. Коли запитала, вона мені розповіла, що вступила до лав Національної поліції України. Дуже нею пишаюся, вона мій приклад для наслідування, - каже донька.

Зараз у рядової поліції Галини Олійник значно збільшився обсяг завдань, відповідальність, відповідно і графік роботи. Однак після служби вона завжди знаходить час для улюбленого заняття.

- Змінювати своє життя і здійснювати свої мрії, зокрема, й професійні - ніколи не пізно. Головне не боятись ризикувати та починати все з початку. Збереження українських традицій та мистецтва – це наш обов’язок, – зауважує поліцейська, – це підкреслює нашу ідентичність та унікальність української нації.

Відділ комунікації поліції Чернівецької області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux